altijd via arie@ariebruinsma.nl 06-53814666

Rik


1. VERTEL EENS; WIE HEB IK VANDAAG IN DE STOEL?
Ik heet Rik Roodenburg, ik ben 10 jaar en woon in Sint Nicolaasga.

2. WELK VERHAAL KOM JE VERTELLEN EN WAAROM IS HET EEN BELANGRIJK VERHAAL?
Ik heb de meest erge vorm van dyslexie, waardoor ik heel veel moeite heb met lezen en taal. En met sporten, waarbij ik mijn benen en voeten moet gebruiken. Je ziet het niet aan de buitenkant, maar het is voor mij erg lastig. Het is belangrijk om dit te vertellen omdat ik vaak werd uitgelachen en gepest op school.


“Maak iemand niet belachelijk als hij langzamer of moeilijker leest en veel fouten maakt bij schrijven.”

Rik Roodenburg


3. WAT MOET JE ALLEMAAL KUNNEN OM HIERMEE OM TE GAAN / VOL TE KUNNEN HOUDEN? WIE HELPT JE DAARBIJ EN HOE?
Ik kreeg 2 jaar lang elke week dyslexietraining met een speciale juf die voor mij op school kwam. Ik moest hiervoor altijd uit de klas worden gehaald. Verder oefen ik elke dag met juf of meester op school en thuis met mijn vader en moeder.

4. WAT IS ER HET MEEST MOEILIJK AAN?
Dat ik altijd moet blijven oefenen. Want het gaat nooit over. Het kost heel veel tijd en dat is niet leuk, want dat gaat van mijn speeltijd af.

5. WAT IS HET MEEST BIJZONDERE DAT JE IS OVERKOMEN?
Dat ik een eigen computer kreeg. Nu hoef ik niet meer te lezen, want de computer leest het voor. Dat scheelt veel tijd en nu hoef ik niet alles meer na schooltijd te doen.

Ik wilde heel graag een rode computer en mijn vader heeft heel lang gezocht en een laptop gekocht. Dat vond ik heel lief van hem.

6. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?
Ik heb nu een spellingtoets gemaakt met juf . Mondeling, zodat ik niet hoef te lezen. Ik heb het heel goed gedaan. Ik ben heel erg vooruit gegaan.

7. WAAR WIL JE NOG BETER IN WORDEN?
Ik wil nog beter worden met lezen en schrijven. En ook met voetbal.

8. HOE GAAT DIT VERHAAL JOU IN DE TOEKOMST HELPEN?
Ik heb geleerd om met lees- en taalproblemen om te gaan. Ik heb allerlei hulpmiddeltjes en trucjes om minder snel een fout te maken. Ik weet nu dat je ook op een andere manier schoolopdrachten kunt maken. Het zal altijd moeilijk blijven. Maar door veel te lezen met grotere letters herken ik steeds meer woorden zonder echt te lezen. En ik zal niet snel iemand uitlachen als iets niet lukt. Want ik weet zelf hoe dat voelt.

9. WAT IS VERDER BELANGRIJK IN JE LEVEN?
Spelen met mijn vriendjes, voetbal, zwemmen en Youtube-filmpjes kijken. En trompet spelen, want ik ben heel muzikaal. Knutselen en knoeien met allerlei materiaal. Konijnen vind ik leuk, maar ik mag geen huisdier hebben. Ik heb wel 1 goudvis.

10. WELK ADVIES HEB JE VOOR ANDEREN?
Maak iemand niet belachelijk als hij langzamer of moeilijker leest en veel fouten maakt bij schrijven of gewoon een beetje anders is!